dilluns, 10 d’agost del 2009

Reflexions de la primera setmana

Primer de tot considerem necessàries unes disculpes per no actualitzar diàriament el blog. Ja ens agradaria! Però la intensitat dels esdeveniments és tant gran que ens es difícil trobar un moment per poder posar-vos al dia a tots i totes. Accepteu doncs aquestes disculpes més sinceres.

Després d'una setmana a Asunción amb els nostres estimadíssims companys i companyes de la Casa de la Juventud, detallarem a mode d'informe la nostra activitat. La Casa de la Juventud és un espai autogestionat per joves que te com a principal objectiu ensenyar en els espais de participació col·lectiva, o sigui, organitzar. Aquesta tasca senzilla no és gens fàcil. No és fàcil a Catalunya, on existeix una gran desafecció per la política, i tampoc ho és aquí. No per desafecció, sinó perquè la llarguíssima nit de la dictadura Colorada i els successius anys de "democracia" sota el mateix color partidista es van encarregar d'acabar amb qualsevol moviment social i qualsevol espai de discussió política.

Quin és el mètode? El coneixem tots i totes. El métode passa per treballar profundament a la base, al carrer, a prop de la gent amb qui pretens impulsar un canvi, una transformació. Nosaltres tenim la sort de poder participar d'un d'aquests espais específics: els menjadors populars. El projecte dels menjadors populars pot semblar una ximpleria als ulls d'alguns, pot semblar inclús un projecte extremadament exicencialista, carregat d'una gran dosi de moralitat. És això, i molt més, i per això és important per fomentar un canvi.

El projecte dels menjadors populars té com a principal objectiu garantir l'alimentació bàsica als nens i nenes dels Bañados d'Asunción (barris suburbans i repoblats). El Paraguay, com tots els països capitalistes ens presenta moltes contradiccions i injustícies. Una d'aquestes és que tot i produïr 30 vegades més aliments dels que necessitaria el total de la població del país, aquesta no té garantida una alimentació bàsica. La producció d'aliments (sobretot carn) s'exporta en la seva totalitat, i aquí, només queden les restes (las víceras).

La Casa de la Juventud, a través del seu principal altaveu - Radio Rebelde - està impulsant una campanya que han posat per títol "Abrigando el cambio". El seu títol és tota una declaració de principis i ja trenca de facto amb qualsevol idea caritativa d'atenció o concienciació social. Des de la radio es dóna cobertura al motiu de la campanya i anima als veïns, comerços, escoles, parròquies... que participin fent una donació per poder celebrar el 16 d'agost el Dia del Niño al Bañado Sur.

Paral·lelament, des de la Casa de la Juventud es dóna suport als diferents menjadors que de forma més o menys autogestionada garanteixen cada dia menjar als nens (i també a les seves famílies). La tasca dels menjadors NO està organitzada des de l'estat. Es tracta de veïns dels mateixos barris humils que dia rere dia treballen per l'abastiment alimentari en aquests barris. La Casa col·labora amb ells i al mateix temps els ajuda a organitzar-se. Perquè l'objectiu subjacent d'aquest projecte passa perquè els homes i dones que realitzen la tasca dels menjadors tinguin les eines suficients per poder organitzar-se de forma col·lectiva i tirar endavant un marc unitari de lluita i treball per la sobirania alimentària de totes i cadascuna de les persones del país. Es tracta d'una qüestió de justícia social.

Amb la Casa de la Juventud també treballa en aquest projecte el MUS - Movimiento Urbano Socialista, un espai juvenil del mateix Bañado Sur (on el més gran té 21 anys), diferents organitzacions Jesuïtes que tenen contacte directe amb algun dels menjadors, com veïns, comerços i gent de tota mena.

Cal fer un punt i apart aquí, i comenta també el paper que està jugant la Secretaria d'Emergència Nacional. Camilo Soares, secretari general del SEN, aposta per tirar endavant una política d'aquesta institució amb un alt component transformador. Considera que el SEN tant sols ha d'actuar quan succeeix una tragèdia com ara inundacions, o altres desastres naturals, o incendis urbans i un llarg etc. es un acte d'irresponsabilitat per qualsevol govern amb caràcter popular. El SEN de l'actual govern considera que el problema de l'alimentació ha de ser tractat des de la seva institució, i per això proveeix als diferents menjadors populars de productes bàsics per cuinar el menjar. Aquesta aposta política del SEN però es queda limitada, ja que tot i que des del SEN, amb el P-MAS al front, tirint endavant aquests projectes, després cal que les altres àrees de governació també actuin i cooperint. Aquí és on trobem la primera limitació, que causa les grans limitacions dels menjadors, com són qüestions d'infraestructura, de quantitat d'aliments per menjador i altres.

L'altra qüestió important a destacar es el procés d'organització i coordinació dels diferents menjadors. S'està constituint la CORCOPAI, la coordinadora de menjadors populars. Tot i que el procés és encara encipient, veure aquest procés és molt formatiu per pentendre també qüestions de participació popular en un país que durant més de 50 anys van reprimir i perseguir qualsevol digne de participació activa.

EL BAÑADO EXISTE!


2 comentaris:

montse ha dit...

Totes aquestes refeccions ens agradaria que anessin acompanyades de alguna foto.
salut i bona feina.

Noe ha dit...

Totalment d'acord!!Volem fotos:) i....que s'actualitzi el blog... em porteu molts records al cap i em feu molta enveja bandarres!! Disfruteu i apreneu molt! Fins la tornada!